הר הכסף הוא אתר שהשיק משרד האוצר במטרה לסייע לאתר כספים שנמצאים בקופות גמל, ביטוחי מנהלים וקרנות פנסיה.
מטרת האתר לסייע לאזרחים לברר האם צבורים לזכותם כספים, וזאת לאור הערכות משרד האוצר ש 2.2 מיליארד שקל שוכבים בקופות הקטנות וממשיכים להניב לחברות הגמל רווחים קלים.
איך לברר האם יש לך כספים אבודים?
ביצוע בירור באמצעות אתר הר הכסף מצריך את תעודת הזהות – עליה מופיע כמובן מספר תעודת הזהות, וכן תאריך הנפקתה.
בנוסף, יש לענות על שתי שאלות: האם הונפק לך דרכון ב-3 השנים האחרונות והאם יצאת מהארץ ב-3 השנים האחרונות.
לאחר הזנת קוד CAPTCHA והסכמה לתנאי השימוש, ובהנחה שיש כספים על שם הנבדק/ת – תופיע רשימה שתכיל את שם הגוף שמחזיק כביכול בכספים, סוג המוצר (קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח) וכן פרטי התקשרות עם הגוף המחזיק – טלפון פקס ודוא"ל וכתובת לדיוור.
כך זה ייראה:
חשוב לשים לב שעריכת בדיקה על אדם אחר, כלומר, לא על עצמכם וללא הרשאה מפורשת מאותו אדם – עלולה לעלות כדי עבירה פלילית! הימנעו מכך.
משיכת כספים אבודים מהר הכסף
במידה ואותרו גופים המחזיקים כביכול בכספים על שמכם, צריך להביא בחשבון שקבלת הכספים לא תמיד פשוטה. חברות הביטוח וקרנות הפנסיה דורשות מהמבוטחים להמציא להם אישור מהמעסיק אצלו עבדו בזמן שפתחו את הפוליסה אישור מהמעסיק אצלו עבדו בזמן שפתחו את הפוליסה.
האישור הזה נקרא טופס 161 והדרך לקבל אותו היא לפנות למעסיק. לא פעם הדבר כרוך באתגר – במיוחד כשהמעסיק סגר את העסק ולא ניתן לאתר אותו ואת המסמכים. גם במקרה כזה, מימוש הכספים איננו בלתי אפשרי, אך הוא מורכב יותר ועלול שלא לאפשר לחסוך בהיבטי מיסוי של הכספים.
למשל במקרה אחד, של אדם שהיו לו כספים בחברת מגדל ונקלע להליכי פשיטת רגל, הורה בית המשפט למגדל מקפת לשחרר את הכספים גם ללא אותו טופס 161 (פש"ר 25550-02-10 עו"ד אופיר פדר – הנאמן נ' מגדל מקפת קרנות פנסיה וקופ"ג ואח' (פורסם בפסק-דין, 4.9.17). יצויין שבמסגרת הליכי פשיטת רגל נוהגים בעלי תפקיד שממונים מטעם בית המשפט על נכסי החייב, ונקראים "מנהלים מיוחדים" או "נאמנים", לדרוש בין היתר פלט מאתר "הר הכסף" וגם מאתר "הר הביטוח". זאת במטרה להתחקות אחר זכויות וכספים על שם החייב, ולמנוע מימוש של הכספים והעברתם לידי החייב במהלך הליך פשיטת הרגל.
למי שנקלע להליכי פשיטת רגל ויש לו כספים המוחזקים בידי גוף פיננסי, מומלץ לנקוט באחת משתי דרכים: הראשונה לנסות "לפדות" את הכספים. כלומר, לנסות לגייס סכום כסף מקרובי משפחה וחברים ששווה ערך לסכום הכספים שמוחזקים על שמו, בניכוי הוצאות המימוש שלהם. האפשרות השנייה היא להסכים ולשתף פעולה עם בעל התפקיד מטעם בית המשפט (ה"נאמן") במימוש הכספים, לרבות בדרך של הגשת בקשות והצהרות ובאופן זה למקסם את הסכום שיועבר לקופת פשיטת הרגל, ולהקטין אלת הכספים הנוספים שצריך לשלם כדי לקבל "הפטר" מהחובות. במקרים המתאימים (בעיקר בהתאם לסכומים שבקופה) רצוי להתייעץ ולהסתייע בבעלי מקצוע מתאימים.
האמור לעיל איננו מהווה תחליף לייעוץ משפטי אישי.
לקבלת עזרה במימוש זכויותיך באמצעות הר הכסף או הר הביטוח (מנוע לאיתור כפל ביטוחים של משרד האוצר), ניתן ליצור קשר עם INVESTWEEK אשר מעניקים שירותי תכנון פיננסי ללקוחות, ללא כל התחייבות או תשלום כלשהו.