מהם סוגי הירושה בישראל ואיך לבחור את הסוג המתאים עבורך?

צוואה היא אחד הכלים המשפטיים החשובים ביותר לשמירה על זכויותיו ורצונותיו של אדם לאחר פטירתו. ישנן מספר אפשרויות להגדיר כיצד יחולקו נכסיו של אדם לאחר מותו. במאמר זה נעמיק ב"סוגי הירושה" או ליתר דיון אפשרויות הקיימות לפי החוק בישראל להוריש נכסים, נבין את ההבדלים ביניהם ונבצע בחינה של היתרונות והחסרונות של כל סוג, כך שניתן יהיה לבחור באפשרות המתאימה ביותר בהתאם למצב האישי והמשפחתי.

ירושה על פי דין

ירושה על פי דין היא המנגנון החוקי המופעל במקרה שבו אדם "לא עשה כלום", כלומר לא הותיר אחריו צוואה. חוק הירושה התשכ"ה-1965 מגדיר את האופן שבו יחולקו נכסיו של אדם בין קרובי משפחתו על פי קרבתם המשפחתית, ולפי סדר קבוע מראש. ההסדר שבחוק מספק למראית עין בלבד, ואנשים שמכירים אותו (או חושבים שהם מכירים אותו) סבורים שאין להם צורך לערוך צוואה ומנסים "לחסוך" את עלות עריכת הצוואה, ולהימנע ממחשבות לא נעימות על מותם ומה יקרה אחריו. הבעיה היא שחוסר ההיכרות עם יתר הוראות החוק, והנחת הבסיס האופטימית שכולם ילכו לבית עולמם מסיבות טבעיות ולפי סדר הלידה (המבוגרים קודם והצעירים אחר כך) עלולות לייצר תקלות קשות.

מי יורש במקרה של ירושה על פי דין?

  1. בן/בת זוג – על פי חוק, בן או בת הזוג שנותרו בחיים יורשים מחצית מרכושו של המנוח.
    בן הזוג יורש את החלק בדירה המשותפת של בן הזוג שנפטר – לכן במצב שבו הדירה רשומה חצי-חצי על שם בני הזוג לפני הפטירה, הרישום יהיה 3/4 מהזכויות בדירה על שם בן הזוג הנותר. בנוסף בן הזוג הנותר נוטל את הרכב המשפחתי וכן מיטלטלין ששימשו את משק הבית המשותף.
  2. ילדים – המחצית השנייה מתחלקת בין ילדי המנוח. לדוגמא – אם למנוח יש בת זוג ו- 4 ילדים, ובחשבון הבנק המשותף למנוח ולבת זוגו של המנוח יש 1,600,000 ₪ – אז 800,000 ₪ הם של האישה מלכתחילה, מתוך ה- 800,000 ₪ הנוספים האישה יורשת 400,000 ₪, ומה- 400,000 ₪ האחרונים כל ילד יקבל 100,000 ₪.
  3. במידה ולאדם שנפטר יש בן/בת זוג אך אין ילדים, או אין בן/בת זוג כלל – הדברים הופכים יותר מורכבים ואז נכנסת לתמונה קבוצת יורשים "מדרג שני" (לפי החוק) – ההורים והאחים של המנוח ואחריהם קרובים "מדרג שלישי". בין אלה עלולים להיות אנשים שהאדם שנפטר לא רוצה שיקבלו דבר מרכושו – לכן כלל האצבע הוא שאירועים משמחים ואירועים עצובים, הם גם נקודת זמן טובה לשקול עריכת צוואה – לדוגמא:
    • אדם רווק שהתחיל לצבור רכוש בהיקף משמעותי.
    • אדם רווק או בזוגיות ללא ילדים שרוכש דירה.
    • מערכת יחסים זוגית שהופכת משמעותית ובן הזוג הופך ידוע בציבור.
    • חתונה.
    • לידת ילדים.
    • פטירה של בן זוג או הורים.

יתרונות וחסרונות של ירושה על פי דין

כאמור לירושה על פי דין יש יתרונות בכך שהיא קובעת מנגנון אוטומטי וברור לחלוקת רכושו של אדם שנפטר, גם אם הוא לא השאיר אחריו צוואה. עם זאת, החיסרון המשמעותי ביותר, כפי שצויין לעיל, הוא היעדר גמישות – אדם שלא ערך צוואה לא יכול לקבוע למי הוא מעוניין להוריש את נכסיו, ובמקרים מסוימים הירושה עלולה להתחלק באופן שלא תואם את רצונותיו.

צוואה

האפשרות השנייה והנפוצה ביותר לחלוקת ירושה היא צוואה. צוואה היא מסמך משפטי שבו אדם מגדיר כיצד יחולק רכושו לאחר מותו, והיא מחייבת מבחינה משפטית אם נערכה בהתאם לדרישות החוק.

סוגי הצוואות בישראל

בישראל קיימים ארבעה סוגי צוואות עיקריים:

  1. צוואה בכתב יד – הצוואה הנכתבת בכתב ידו של המוריש, וחתומה על ידו בלבד. צוואה זו נחשבת לצוואה הפשוטה ביותר, אך יש להקפיד על כך שהיא נכתבת במלואה על ידי המוריש עצמו, אחרת ייתכן שהיא תיפסל בבית המשפט. לצוואה זו חסרון בדמות קושי מסויים לאשרה – לדוגמא במשרדי טופל מקרה של אדם שאמו השאירה צוואה בכתב יד. האם היתה מבוגרת מאוד וטעתה במספר תעודת הזהות שלו. בנוסף האם הורישה את רכושה, כולל דירת המגורים בחלקים שווים ללקוח ולאחותו שהיתה תושבת חוץ. לימים, כאשר אותו לקוח רצה למכור את הדירה, כל תהליך מכירת הדירה התעכב בגלל שהיה צריך לתקן את הטעות בתעודת הזהות, וכמו כן הורשת מחצית הדירה לאחות תושבת החוץ יצר סיכון בחיוב במס שבח לאחות. בסופו של דבר עלה בידי להביא לתיקון צו קיום הצוואה, רישום הזכויות ואפילו קבלת פטור ממס שבח לאחות – אבל תכנון מראש ועריכת צוואה באמצעות עו"ד היתה חוסכת ליורשים שכ"ט וסיכונים מיותרים.
  2. צוואה בעדים – הצוואה הנפוצה ביותר. צוואה זו נערכת בנוכחות שני עדים, כאשר המוריש חותם על הצוואה בפני העדים, והעדים חותמים על המסמך אף הם. צוואה זו מקובלת מאוד בבתי המשפט, מאחר שיש לה תוקף ראייתי חזק יותר. בדרך כלל אחד העדים לצוואה הוא גם עורך הדין שמנסח אותה עבור המוריש.
  3. צוואה בפני רשות – צוואה הנערכת בפני נוטריון, שופט או רשם לענייני ירושה. צוואה זו נחשבת לעיתים לצוואה בעלת תוקף חזק מאוד מבחינה משפטית, שכן היא מאושרת על ידי רשות משפטית מוסמכת. היתרון של הצוואה הזו, כמו גם לעיתים החיסרון שלה – הוא שהצוואה נערכת בפני אדם אחד, ואם אותו אדם הוא איש אמון יש יותר סיכוי שהצוואה תיוותר סודית (להבדיל מצוואה בעדים שיותר מאדם אחד חוץ מהמוריש מודע לתוכנה). החיסרון של צוואה כזו במקרה קיצון הוא אם הנוטריון הולך לעולמו, או אם מתברר קשר בין הנוטריון לצד שיורש לפי הצוואה, וקיים חשש שהקשר הזה השפיע על תוכן הצוואה. במקרה כזה ייתכן שלא יהיה אדם נוסף שיוכל להעיד שתוכנה של הצוואה אכן מבטא את רצונו של המוריש, ונסיבות חיצוניות עלולות להצדיק ביטול הצוואה. לכן חשוב מאוד במקרה של עריכת צוואה מהסוג הזה (כמו בכל צוואה), לוודא היעדר קשר בין מנסח הצוואה והעדים לה, למישהו שיש לו עניין בירושה, כגון יורש.
  4. צוואה בעל פה – מצב חריג שבו אדם הנמצא על ערש דווי ואינו יכול לערוך צוואה בכתב, מצווה את רכושו בעל פה בפני שני עדים. צוואה זו נחשבת לזמנית, ויש צורך לאשרה לאחר מכן בבית המשפט.

יתרונות הצוואה

  1. שליטה מלאה ברכוש – היתרון המרכזי בצוואה הוא האפשרות של המוריש להחליט בדיוק כיצד יחולק רכושו – ניתן אפילו לתאר תכשיטים ספציפיים ולקבוע מי יירש אותם.
  2. התאמה למצב המשפחתי – המוריש יכול להתחשב במצבים משפחתיים מורכבים, כמו ילדים עם צרכים מיוחדים, נישואין שניים, ילדים מנישואין קודמים, או יחסים מיוחדים עם אנשים מסוימים במשפחה.
  3. מניעת סכסוכים – עריכת צוואה מפורטת וברורה יכולה למנוע סכסוכים משפחתיים ומחלוקות לגבי הירושה לאחר פטירתו של המוריש.

חסרונות הצוואה

לצד היתרונות, לצוואה יש גם מספר חסרונות פוטנציאליים:

  1.  הצורך בעדכון – צוואה צריכה להיות מעודכנת בהתאם לשינויים בחייו של המוריש. שינויים כמו גירושין, נישואין חדשים, לידת ילדים או רכישת נכסים מחייבים את עדכון הצוואה כדי לשמור על רלוונטיות.
  2. פוטנציאל לערעורים – במקרים מסוימים, יורשים על פי דין יכולים לערער על תוקפה של הצוואה בטענה שהמוריש לא היה צלול בעת עריכתה, או שהיא נערכה בלחץ מצד אנשים מסוימים. ניתן להקטין את הסיכון לכך באמצעות היערכות מתאימה לרבות תיעוד והסרטה בוידאו.

צוואה הדדית

צוואה הדדית היא סוג מיוחד של צוואה, הנערכת בין בני זוג ומבוססת על הסכם הדדי ביניהם. בצוואה הדדית, כל אחד מבני הזוג מצווה את רכושו לבן הזוג השני, ומבטיח שהרכוש יועבר לפי רצונותיהם המשותפים. לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג השני לא יוכל לשנות את צוואתו, והמטרה הנפוצה ביותר של צוואה הדדית היא לוודא שבין הזוג הנותר בחיים יוריש את רכושו בבא הזמן לילדים המשותפים ולא לאנשים אחרים.

יתרונות הצוואה ההדדית

שמירה על הרכוש במשפחה – צוואה הדדית מבטיחה שהרכוש יעבור לבן הזוג השני, ולאחר מכן ליורשים המוסכמים ביניהם (לרב הילדים), כך שהזכויות "נשארות במשפחה".

ביטחון לבן הזוג שנותר בחיים – צוואה הדדית מעניקה לבן הזוג שנותר בחיים ביטחון כלכלי בכך שהוא זוכה לרשת את כל הרכוש של בן הזוג שהולך לעולמו, ובד"כ הדבר מפחית לחץ מצד הילדים לממש נכסים מסויימים (הרי לפי החוק אם לא היתה צוואה הילדים היו יורשים חלק בנכסים מה שהיה מקנה להם זכות לבקש למכור אותם).

חסרונות הצוואה ההדדית

  1. קושי בשינוי הצוואה לאחר פטירת אחד מבני הזוג – אחד החסרונות המרכזיים בצוואה הדדית הוא שבן הזוג שנותר בחיים אינו יכול לשנות את הצוואה לאחר פטירת בן הזוג השני.
  2. סיכון במקרים של נישואין שניים – כאשר אחד מבני הזוג מתחתן מחדש לאחר פטירת בן הזוג הראשון, הוא עלול להיתקל בקושי לבצע שינויים בצוואה לטובת בן הזוג החדש.

סיכום

הבחירה בין ירושה על פי דין, צוואה רגילה או צוואה הדדית תלויה במצבו האישי, המשפחתי והכלכלי של כל אדם. גם אם למראית עין ייתכן שירושה על פי דין תספק מענה – החיים מורכבים יותר, ולכן אין תחליף לעריכת צוואה לצורך לשמירה על רצונות המוריש ולמניעת מחלוקות עתידיות.

חשוב לזכור שצוואה היא כלי דינמי, ויש לעדכנה בהתאם לשינויים בחיים.

עו"ד אביב גלמן מתמחה בעריכת צוואות ייפוי כח מתמשך ומסמכי הבעת רצון לצורך תכנון מיטבי ומותאם אישית של הערת הון ונכסים משפחתיים.